Haláltánc – bábjáték felnőtteknek Sárváron, Villontól Pilinszkyig. Balladák

Időpont

2022. 04. 09.18:00 -20:00

Helyszín

9600 Sárvár, Nádasdy- vár

Valler Kata bábművész (Hermethia Bábszínház) rendkívüli előadását ajánljuk az irodalom szerelmeseinek figyelmébe a költészet napja alkalmából. Villon, Faludy, Székely Magda, Pilinszky versei, csodálatos zene, és a megváltás értelmezése egy igazán rendhagyó bábelőadásban. A haláltánc (francia ‘danse macabre’) késő középkori eredetű allegorikus műfaj, mely a költészetben, zenében, a képzőművészetben és a színjátszásban egyaránt napjainkig előfordul. Ennek okát a középkori keresztény világkép megrendülésében, a társadalmi ellentétek felszínre törésében s a pestisjárványok pusztításaiban kell keresnünk. A halál Színház rendszerint csontváz formájában táncba viszi, majd sírba kényszeríti a legkülönbözőbb társadalmi osztályok képviselőit, hirdetve, hogy őelőtte minden ember egyenlő. Ám megjelenik a megváltás érinthetetlen lehetősége is ‘Jézus herceg’ (Villon, Faludy) személyében, Aki utat nyitott önmaga áldozatán keresztül minden halanó lélek számára.

Az egyszemélyes bábelőadás középpontjában többek között Faludy-Villon: Haláltánc balladája áll. Ezt ölelik körbe Székely Magda és Pilinszky János versei. Önálló verses estként teljes színházi élmény, új megvilágításba helyezi, hogy miként lehet a költészetet a közönséghez közelebb hozni.

Rendezte és játssza: Valler Kata (bábművész)

Tervezte: Balázs János Balázs (képzőművész)

Zene: Zbigniew Preisner: Danse Macabre, Vivaldi: Négy évszak (recomposed by Max Richter)

Játékidő: 55 perc

Korosztály: 14-99 év

Az alkotókról néhány fontos információ: Valler Kata: 35 éves, 12 éves szakmai gyakorlattal rendelkező (ebből 10 év társulati tagság) bábszínész, báb-és díszletkészítő, rendező, a Pápai REFI bábcsoportveztő tanára, a Hermethia Bábszínház alapítója, a Színház és Film Intézet Forgatókönyv és Drámaíró szakos hallgatója. Balázs János Balázs: Képzőművész. Festőművészként több egyéni és csoportos kiállításon szerepelt. Ikonfestőként alkotásai több templomban megtalálhatók Európa szerte. Az elmúlt évek során munkája középpontjában a báb-és díszlettervezés és készítés áll.

A programot a Köszönjük Magyarország támogatja.

A belépés díjtalan.

További események

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!