Régi idők asztalánál

Időpont

2022. 05. 19.17:00

Helyszín

9600 Sárvár, Nádasdy-vár

Régi idők asztalánál

Nádasdy Ferenc Múzeum

2022. május 19. 17:00

Előadás

A középkor és a nehéz török kor gyomrot kímélő és terhelő ételeiről hallhatunk izgalmas
előadást Bilkei Iréntől. A főlevéltáros a források alapos áttanulmányozása után vezet be
minket az évszázados gasztronómia ízletes világába.
Természetes alapanyagok, mondhatnánk első gondolatra. Minden a helyszínen termett
ahhoz, hogy igazi finomság kerüljön az asztalra. Beleolvasunk a forrásokba, és egyből
káposztaföldekre találunk, melyet néha a szomszédok feldúlnak. A várak környékén a
hagymaföldek mellett a dinnyék is megtalálták a helyüket és értek a nyári hónapokban.
A télhez közelítve pedig egy szénásszekérről finom körték hulltak az útra.
A legelőn marhák, tehenek várták sorsukat, de a szárnyasok sem hiányoztak a kerítések
mögül. A vegyes saláta jó kiegészítőként szolgált valamikor a délutáni órákban a sok
fogás mellé. A kenyéren pedig jól elfért a finom hús egy sűrű mártással.
Az írott források, a fennmaradt képi ábrázolások, régészeti leletek alapján rengeteg
részletét ismerjük a középkor és a koraiújkor étkezési szokásainak. Tudjuk például, hogy
naponta csupán kétszer ettek, a hármas, sőt ötös étkezési rend később jött divatba.
Kiderült, hogy a fehér liszt igencsak ritka volt, csupán a felső társadalmi körök
engedhették azt meg maguknak. A többiek rozsból és kölesből készült kenyeret ettek.
Ma szemmel az egészségesebbet. Az idők változnak, de leginkább az emberek.
A megtermelt alapanyagok mellett már a globalizáció is egyre nagyobb szerephez jutott
az ünnepi és a hétköznapi étkezések során. A fűszerek egy része távoli vidékekről
érkeztek, mint például a sáfrány, a bors, de a fokhagyma is. Némelyik szinte aranyáron
cserélt gazdát a piacon.
Bilkei Irén főlevéltáros évek óta minden évben izgalmas témákban tart nekünk előadást.
A fürdőruha történetéről ugyanúgy, mint a nők életéről, vagy éppen a Kanizsaiak és a
Nádasdyak életéről. Minden esetben az eredeti forrásokhoz nyúl vissza, így mindig
érdekes és izgalmas új ismeretekkel gazdagodunk.
A gasztronómia színes történetéről szóló előadásában nemcsak ételekről és italokról
lesz szó. Sok mindent megtudunk az étkezések idejéről, formáiról, eszközeiről.
Megismerkedhetünk az úri és a paraszti asztal és kínálat különbségeivel és ha nem is
titkos, de mai szemmel és ízléssel feltétlenül szokatlan recepteket szintén hallhatunk.
A belépés díjtalan

További események

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!