40 vállalkozás, 20 attrakció és 4 desztináció: fenntartható turisztikai fejlesztések az Interreg VI-A Szlovénia-Magyarország 2021–2027 programjában. A „Határon átnyúló desztinációfejlesztés a befogadó és fenntartható turizmusért a szlovén-magyar határ menti térségben” (CROSSDEST) című projekt első nemzetközi szakmai találkozójára 2025. január 15-én Hévízen került sor, a NaturMed Hotel Carbonában. Az esemény célja a partnerség megerősítése és a fenntartható turisztikai fejlesztések közös keretrendszerének meghatározása volt.
Szlovéniában idén ünneplik a GSTC (Global Sustainable Tourism Council) standardjaira épülő fenntartható turizmusfejlesztés tízéves évfordulóját. Az országban keletkező vendégéjszakák 95%-a már olyan desztinációkban realizálódik, amelyek nemzetközi fenntarthatósági minősítéssel rendelkeznek. Ez az elért eredmény a Green Destinations nemzetközi szervezet elismerését is kivívta, hiszen Jana Apihot, a szlovén Green Destinations képviselet vezetőjét 2024 novemberében a szervezet ügyvezető igazgatójának választották meg.
A CROSSDEST projekt egyik kiemelt jelentőségű eleme, hogy a felkészítő programokat a szlovén és a magyar Green Destinations képviselet közösen valósítja meg, ezzel biztosítva a fenntarthatósági szabványok egységes alkalmazását mindkét országban.
A projektben részt vevő hét partner – Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., Pannon Európai Területi Társulás, Muraszombat Fejlesztési Központ, Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Intézet, Goodplace – a fenntartható turizmus intézete, Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft., és az Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft. – közös vállalása a szlovén-magyar határ menti régió turizmusának egységes fenntarthatósági fejlesztése.
A nyitó találkozón a projektpartnerek részletesen bemutatták szerepüket és az előttük álló feladatokat. Az első panelbeszélgetésben a desztinációk képviselői ismertették a tervezett fejlesztéseket. A második panelben a Green Destinations szlovén és magyar képviselete, valamint a Pannon Európai Területi Társulás képviselői mutatták be azokat az eszközöket, amelyek segítségével a desztinációk munkáját tudják segíteni.
A délutáni program a helyi vállalkozók támogatására összpontosított, bemutatta azokat a lépéseket, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy fenntarthatsági minősítést szerezzenek.
A következő két év során a projekt keretében nemcsak a részt vevő desztinációk fenntarthatósági minősítése valósul meg, hanem egy egységes, határon átnyúló turisztikai hálózat is kialakul. Ez a hálózat a helyi termékekre és fenntartható szolgáltatásokra építve kínál egységes turisztikai élményt, amely a nemzetközi elvárásoknak is megfelel.