Ikervár

A Rába völgyében fekvő Ikervár gazdag történelmi múltjára utalnak a római időkből származó cseréptöredékek és a 140 sírból álló honfoglalás kori temető leletanyagai.

Ha Szombathely felől, a 86-os út irányából jöttél Sárvárra, bizonyára megpillantottad a távolban a szélerőműveket. Ezek Ikervár határában találhatók. De nem csak szél energiáját hasznosítják a településen. Itt folyik ugyanis a Rába folyó, így a víz erejéből szintén nyernek ki energiát. Az itteni vízi erőmű volt egyébként hazánkban az első erőmű. Ez múzeumként is üzemel, szóval érdemes ide kirándulni Sárvárról. A táv csupán 7,5 kilométer. De nem ez az egyetlen dolog, amiért célszerű Ikervárra túrázni. Itt élt ugyanis gróf Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnöke, amiről számos látnivaló tanúskodik is. A legtöbben mégis az erőmű miatt kirándulnak a Sárvárhoz közeli településre. Amiről az alábbiakban többet is megtudhatsz.

Ikervár község a „Batthyány család ősi fészke” Vas megye legrégibb településeinek egyike, itt élt gróf Batthyány Lajos első felelős magyar miniszterelnök. Ikervár ékessége gróf Batthyány Lajos szobra – Bory Jenő alkotása – melyet közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága. A község büszke gazdag történelmi múltjára: avar kori meglétét ásatások bizonyítják.1988-ban 160 sírból álló honfoglalás kori temetőt tártak fel a falu utcájában.

A település temploma az 1700-as években épült, de a szentély a XV. századból való.1848. június 13-án a Vasvármegyei Nemzetőrség zászlaját Ikerváron avatta fel Batthyány Lajos felesége, Zichy Antónia grófnő.

1896-ban Ikerváron kezdték építeni az ország első vízerőművét, amely 1900-tól napjainkig termel áramot. Az erőmű tervezője Gothard Jenő csillagász, mérnök volt. Érdekesség, hogy Ikervár volt az első villamosított falu Magyarországon, mintegy 50 évvel megelőzve korát. 

A Rába folyón, az erőmű előtt hat kilométerre építették meg a duzzasztóművet, az itt felduzzasztott víz csatornán keresztül, gátakon érkezik meg az erőműhöz. Az erőmű géptermében az érdeklődők ma is megtekinthetik az eredeti turbinák egyikét.

A település határában elterülő Batthyány-birtokon már az 18.század elején vízimalom működött a Rába folyásirányában. A lapátkerekes gátat a tavaszi áradás folyamatosan elmosta, míg az 1800-as években olasz mérnökök modernizálták. Az ő javaslatukra hasznosították a Batthyányiak a Rába vízmennyiségét is. 

1895-ben Batthyány Ferenc gróf vezetésével megalakult a Vas Vármegyei Elektromos Művek Részvénytársaság. A múzeumban kiállított eredeti építési napló bejegyzését olvasva megtudhatjuk, hogy az alapítás évének szeptemberében megkezdődtek a munkálatok. Itt látható az eredeti vízjogi engedély is. 

A grófok Svájcból szállították a dinamót, turbinákat – egészen a 20.század elejéig ezekkel üzemelt az ikervári erőmű. Meglétének köszönheti Sárvár és Szombathely egykori közvilágítását, de az 1900-ban megnyitott soproni városi vasút és a környék ipari üzemeit is ellátta árammal. Ikervár ipartörténeti különlegessége megtekinthető az erőmű múzeumában, ahol az emeletén lévő teremben fényképes tablók mutatják be a létesítésének történetét, a régi vízimalmok működését, a környékbeli törpe vízműveket, a vízgazdálkodással és árvíz-védelemmel kapcsolatos munkálatokat. Tablók mutatják a zöld energiákat, mint például a napenergia felhasználását, a szélerőmű működését és más energiafajták hasznosítását is. 

A bemutatóteremben a vízenergia általános célú hasznosítását mutatja be az ókortól napjainkig, de láthatunk működő hajómalom makettet és régi vízimalmi berendezések maradványait is. A folytatásban az Ikervári Vízerőmű létesítését, fejlődését követhetjük nyomon. Terepasztal szemlélteti az erőmű létesítményeinek térbeli elhelyezkedését, az üzemvíz csatorna és a Rába folyó kapcsolódását. A harmadik rész a Rába-környezet élővilágát és a vizet, mint az élet egyik fontos elemét mutatja be az őskortól a jelenkorig. 

Az erőmű és múzeum Sárvártól 7 km-re található. Az Ikervár és Sótony közötti út mentén jelzőtábla mutatja a bekötőutat. 

A múzeum előzetes, telefonos bejelentkezés és időpont egyeztetés mellett látogatható! 

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 07,00 – 11,30/ 12,30 – 15,30 óra között.

Belépődíjak: 

- Felnőttjegy: 100.-Ft/ fő
- Diákjegy: 50.-Ft/ fő

Bejelentkezés (egyéni és csoportos látogatók részére egyaránt):
+36 95 568 711 telefonszámon.


Látnivalók:

– Batthyány kastély
– gróf Batthyány Lajos szobra
– Vízerőmű Múzeum
– Batthyány Lajos Művelődési Ház – Honfoglalás kori leletek

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!