Egy szállodai reggeli mindig különleges élmény. Az ember belép a reggelizőbe, és elönti a jóleső bőség érzése: friss péksütemények, ropogós zöldségek, gyümölcsök, tojás minden formában, hidegtálak, kávéillat – és mindenből annyit vehetünk, amennyit csak szeretnénk. A svédasztal varázsa kétségtelen. Csak van egy apró gond vele, amiről ritkábban beszélünk. Nem mindig a “legzöldebb”.
A korlátlan kínálat gyakran párosul azzal, hogy túlszedjük magunkat. Mert nehéz nemet mondani a sok finomságra, mert “csak megkóstolom”, “hátha ízlik”, “úgyis benne van az árban”. És mire észbe kapunk, a tányéron ott marad a fél croissant, a megkezdett tükörtojás vagy a negyed narancs – és ezek a kukában végzik. A kutatások szerint egy átlagos svédasztalos reggelinél közel két és félszer annyi étel kerül a szemetesbe, mint ha étlapról rendelnénk. Ez nemcsak pazarlás, de komoly környezeti hatása is van.
A világ élelmiszerhulladék-termelése a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 8-10 százalékáért felelős. Ez döbbenetes adat. És mégis, mennyire egyszerű dolgunk van, ha változtatni szeretnénk ezen. Nem kell lemondani semmiről – csak picit tudatosabban választani. Annyit tegyünk a tányérunkra, amennyit biztosan megeszünk. Inkább menjünk vissza kétszer, mint egyszer túl sokat.
A legtöbb szálloda ma már felismerte a problémát, és próbálja csökkenteni az élelmiszerhulladékot: kisebb adagokat tesz ki, sűrűbben pótolja az ételeket, és egyre többen kommunikálnak is arról, hogyan igyekeznek zöldebbé tenni a vendéglátást. Ezt a törekvést mi, utazók is támogathatjuk a saját hozzáállásunkkal.
Szóval amikor legközelebb svédasztalos reggelinél válogatsz, próbáld meg kicsit tudatosabban szemlélni a kínálatot. Nem kell lemondani a kedvenceidről, csak érdemes egy pillanatra átgondolni, mi az, amit tényleg szívesen megeszel. Így nemcsak magadnak szerzel egy kellemes reggeli élményt, hanem a bolygónak is teszel egy apró, de fontos szívességet. Mert a fenntarthatóság sokszor épp az ilyen kis döntéseken múlik – mint az, hogy mi kerül a tányérra, és mi nem végzi a kukában.