Ne PET-ben gondolkodj – nyáron se!

Nyáron meleg van. Ha melegünk van, iszunk. Ez rendben van. Csak az a gond, hogy a legtöbbször PET-palackos itallal oltjuk a szomjunkat. Környezettudatosság szempontjából ez nem éppen fenntartható megoldás.

A legtöbben valószínűleg nem gondolnak bele, hogy egyetlen műanyag palack gyártásához nagyjából 0,25 liter olajra és 3 liter vízre van szükség. Ráadásul egy PET-palack lebomlása 450 év – igen, jól olvastad, közel fél évezred, mire a természet feldolgozza. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyetlen palack előállítása 3 kilogramm CO₂-kibocsátással jár.

Ne PET-ben gondolkodj – nyáron se!

Ehhez talán nem is kell sokat hozzáfűzni. Az adatok magukért beszélnek.

De azért itt egy további szám: évente világszinten 500 milliárd műanyag palack készül. És ebből kevesebb mint 30 százalékot gyűjtenek be, a ténylegesen újrahasznosított PET-palackok aránya pedig csak 10–15 százalék. A többit elégetik, lerakóba kerül vagy a természetben végzi.

Szerencsére Európában a helyzet valamivel jobb: a begyűjtési arány 60–70 százalék, de a zárt körös újrahasznosítás – vagyis amikor újra palack lesz a palackból – csupán 30–35 százalék. A legtöbb “re-palackból” inkább ipari anyag (például szálas textil) készül, nem új italos flakon.

Fontos tudni, hogy a PET-palack újrahasznosítása 30–40 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint az új előállítása – de még így is jelentős az energiafelhasználás. És akkor még ott van a szállítás, a begyűjtés, a logisztika környezetre gyakorolt hatása is. 

Szóval PET-palackot használni nem igazán környezettudatos döntés. Még akkor se, ha szelektálod.

Ha van rá lehetőséged, kerüld el. Nyáron, nyaralás alatt, strandon – használj saját kulacsot. Töltsd meg vízzel, és abból igyál, amikor megszomjazol. Lehetőleg ne műanyagból készült kulacsot válassz – az üveg és a fém fenntarthatóbb, „zöldebb” alternatíva.

Ez nem nagy áldozat. A bolygónknak viszont óriási segítség. Figyelj oda erre – a sárvári nyaralás alatt is, meg úgy általában a hétköznapokban!

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!