A nyaralás alatt összegyűlt szemetet is szelektáld!

A szelektíven gyűjtött szemét nagy részét újra lehet hasznosítani. Így nincs szükség az újbóli, sok esetben környezetszennyező gyártásra. Egyes hulladékokból elégetéssel energia lesz, míg a PET-palackból olyan termék készül, aminek az előállításához műanyagra van szükség. Ha a nyaralás alatt nincs a környezetedben szelektív hulladékgyűjtő, tedd el a hulladékot és szelektáld azt később.

Ha azt kérdezik valakitől, hogy mivel tesz a környezetszennyezés ellen, a hulladék szelektálását nagy valószínűséggel megemlíti. Legalábbis ami az otthoni környezetbarát viselkedést illeti. Sajnos a nyaralás alatt már kevésbé vagyunk ilyen tudatosak. Pedig a vakáció során is rengeteg hulladék keletkezik.

Tény, hogy némi plusz erőfeszítésre van szükség a nyaralás alatt összegyűlt szemét szelektálásához, de nem vállalhatatlan a rutin. Csak elhatározás kérdése, hogy a műanyagot külön gyűjtjük a papírtól vagy sem.

De mindezt tovább is gondolhatjuk és törekedhetünk arra is, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk a nyaralás alatt.

Például töltsd a frissítődet saját, környezetbarát kulacsba. Utazós tusfürdő helyett használj szappant. A strandételeket a műanyag kés és villa helyett fogyaszd saját, hordozható eszközzel. Ha vásárolsz valamit, saját táskába tedd. Ne használj zacskót! Ha fagyizol, ne kérj sétálókelyhet, maradj a tölcsérnél. Ne használj szívószálat, dobozos sör helyett pedig kérj üvegeset. Használj öko-szalvétát, és a nasit, a gyümölcsöt is saját tartóban vidd a strandra, a kirándulásra.

Ja és azt se feledd, hogy a kirándulás, a strandolás közben keletkezett szemetet sem ajánlatos a klasszik kukába gyűjteni. Sajnos ez is környezetszennyezésnek minősül. A hulladékot vidd a szálláshelyre és helyezd szelektív gyűjtőbe.

Nem nagy dolgok ezek, csupán rutinná kell tenni. Szóval a legközelebbi nyaralás alatt te is figyelj arra, hogy szelektíven gyűjtsd a szemetet, illetve amennyire csak lehet, minimalizáld a hulladéktermelést. 

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!