Sitke

Sitke a Celldömölk felé vezető úton, 8,2 kilométerre található Sárvártól.

Sokaknak ismerős lehet a település neve. Különösen a rockzene kedvelőinek. Az itteni kápolna felújítására ugyanis Balázs Fecó zeneszerző 1986-ban egy rockfesztivált szervezett, amit azóta minden évben megtartanak a település határában lévő dombon. De Sitkén nem a Kálvária-kápolna az egyetlen látnivaló. A Szentháromság-templom és a Felsőbüki Nagy Pál-kastély is remek állomása lehet egy Sárvárról indított túrának.

Tudj meg többet Sitkéről!

Sárvártól 8 km-re található Sitke, melynek környékét kb. 4,5 millió éve intenzív vulkáni tevékenység jellemezte.
Így jött létre a 230 m magas Hercseg-hegy, amely tanúhegy. A vulkáni törmeléken a római korig visszanyúló szőlőművelés folyik. Egyes feljegyzések szerint a község a római kori Bassiana város helyén alakult ki, melyet alátámasztanak az egykori település amfiteátrumának mai is látható nyomai a falu keleti határában. Egyes feltételezések szerint a Bölönt nevű ér egy római fürdőt is táplált, kénes vizének gyógyító hatása régóta ismert. Barokk,illetve romantikus stílusú egykori kastélyuk 1982 óta szállodaként működik

Sitkei kápolna – A település határát övező domboldalon, a Kövesen, 1871-ben magánbuzgóságból építtették a kissitkei Kálvária-kápolnát Felsőbüki (I.) Nagy Sándor és neje, Weidgang Teréz, a kastély akkori tulajdonosai.Felszentelésére egy évvel később, 1872. február 14-én került sor. A neogót kis kápolna magas bástyával épült, előtérrel van körülvéve, és két tornya van. Tornyai homokkőből valók, csonkák.
Az előtér kőfallal van kerítve, négy vasrácsos kapuval van ellátva. Tornyát még korábban villámcsapás érte, a berendezéseket széthordták, az eredeti falba rejtett tervrajz és a korabeli pénzérmék elkallódtak.

A kápolna felújítása 1986-ban kezdődött, amikor Balázs Fecó zeneszerző megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett.

A művész koncerteket szervezett, amelyek bevételeiből elkezdődhetett a felújítás. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

A nyárvégi programok egyik kedvelt eseménye a minden év augusztusában megrendezett szabadtéri koncert, melyet a kápolna felújításáért szerveznek.

Látnivalók

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!