Az autózás helyett ma közlekedj kerékpárral!

Közlekedj kerékpárral a nyaralás alatt (is)! Ha így teszel, amellett, hogy plusz élményeket gyűjtetsz, sokat teszel a környezet védelméért. Illetve a tested és lelked egészségéért is.

A UEA és a Yorki Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint azok az emberek, akik rendszeresen kerékpárral közlekednek, jobb közérzetről számoltak be, mint azok, akik autóznak vagy tömegközlekedést használnak a mindennapjaik során.

Ez jól hangzik.

De mi a helyzet a kerékpár és a kerékpározás környezetvédelemre gyakorolt hatásával?

A BikeMag oldalán olvasható, hogy a tömegközlekedéshez vagy az autózáshoz képest minimális a kerékpározás során kibocsátott CO2. Ami a légtérbe kerül, az csakis a tekerés közbeni kilégzésnek köszönhető – ezt talán mindenki sejtette. Azt viszont nem biztos, hogy tudtad, hogy ez a minimális káros anyag kibocsátás még tovább mérsékelhető.

Például ha pedelec-et, azaz elektromos rásegítésű kerékpárt használunk, a kilélegzett CO2 már tényleg elenyésző. A rásegítős bicikli használata során ugyanis nem lélegzünk ki annyi szén-dioxidot.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) intézet 2010-es felmérése szerint elektromos kerékpár használata során 1 mérföld (1,6 kilométer) megtételekor csupán 20 gramm C02 volt a kibocsátás. Ehhez képest a hagyományos kerékpár esetében ez az érték egy grammal több. Jelentéktelen a különbség, de van eltérés.

Ami viszont igazán számít

Az autókhoz viszonyítva a kerékpározás sokkal kevésbé terheli a környezetet. Egy átlagos autó 2019-ben kilométerenként 121,8 gramm szén-dioxidot bocsátott ki… Ehhez képest biciklizéssel ugyanekkora távon nem érjük el a 20 grammot. Ez jól hangzik!

Hogy döntöttél? Amennyiben van rá lehetőséged, a nyaralás alatt és a mindennapokban is közlekedj kerékpárral. Ha a sárvári vakáció alatt tennél így, ideális eszközt akár nálunk, a Tourinform Irodában is tudsz bérelni.


Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!