Csak akkor használj klímát a szálláshelyen, ha már tényleg nem bírod a meleget!

A nagy melegben légkondit használni jó, de nem biztos, hogy minden esetben szükséges.

Manapság annyira kényelmesen élünk, hogy bizonyos eszközöket akkor is használunk, amikor arra nincs is igazán szükségünk. Így van ez a klímával is. A legtöbbünknél már egy-egy izzadságcsepp esetén is indokolt a klíma használata. Helytelenül. És nemcsak otthon, hanem a nyaralás alatt is. Sőt, ott talán még inkább érvényes a megállapítás. Hiszen ha már vakációzunk, akkor miért mondanánk le a lehető legnagyobb kényelemről…? – mondják sokan. Pedig ha jobban belegondolunk, az indokolatlan klímázásról lemondani nem is olyan nagy áldozat. Főleg ha ezzel a környezetünkért is teszünk. 

Ördögi kör!

Ha klímát használsz, azzal hozzájárulsz a globális felmelegedés növekedéséhez. Szóval a sok klímázás még több klímázáshoz vezet. Nem ártana tehát kicsit lejjebb adni a kényelmi igényeinkből, és tényleg csak akkor használni a klímát, ha már nagyon nem bírjuk. Otthon és a nyaralás alatt is.

Tény, hogy a technológia fejlődésével a légkondik is egyre környezetbarátabb módon működnek, de a használatukhoz így is energiára van szükség. Az energia előállítása pedig nem mindig egészen környezetbarát. Ma Magyarországon egyébként egy átlagnál melegebb nyári napon (30 fok környékén) a légkondicionálóval rendelkező emberek (a magyar háztartások 24 százaléka) kétharmada klímázik. Ennek köszönhető, hogy nyaranta egyre dőlnek meg a napi áramfogyasztási rekordok.

A környezetünk és a pénztárcánk is megérzi a túlzott kényelemre való igényünket.

Szóval ha teheted, ne klímázz egyből, amint kicsit meleged van! Próbáld meg elviselni a meleget, amíg csak bírod és azt az egészséged engedi! Hidd el, a bolygó meghálálja majd az erőfeszítésedet. Illetve a szervezeted is. Azok ugyanis, akik rendszeresen klímáznak, sokkal érzékenyebbek a melegre. Hagyd a klímát! Vagyis kevesebb klíma = nagyobb meleggel szembeni ellenállóképesség. 

Legyél zöld a nyaralás alatt is!

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!