Erdőfürdőzés – Miért olyan hatékony wellness módszer?

Amikor jó két órát sétálunk az erdőben, az olyan, mintha “megmártóznánk a természetben”. Ezért nevezik a fák energiájával való testi-lelki feltöltődést shirin-yoku-nak, azaz erdőfürdőzésnek. A fogalommal mostanában találkozunk egyre gyakrabban, pedig maga az erdőfürdőzés már az 1980-as években népszerű szabadidős tevékenység volt. Legalábbis Japánban. Az Amerikai Egyesült Államokban 2012 környékén kezdett hódító útjába, Európában pedig az utóbbi években vált népszerűvé. És nem csak azok körében, akik maguk kerekednek fel, hogy egy jót sétáljanak az erdőben. Ma már számos szállás, turisztikai desztináció kínál arra lehetőséget, hogy a vendégek vezetett erdőfürdőzésen vegyenek részt. A HVG cikke szerint egyébként ez a szabadidős tevékenység néhány évtizeden belül olyan népszerű lehet, mint manapság a jóga. 

Miért olyan hatékony az erdőfürdőzés?

Egyebek mellett a néhány évvel ezelőtt készült japán kutatások eredményei adhatnak erre választ. A Chiba Egyetem 300 diák stresszhormon- és vércukorszintjét vizsgálta meg. Egyszer városi séta után, egyszer pedig erdei sétát követően. Az adatokból egyértelműen kiolvasható volt, hogy milyen ereje van a természetnek. Az erdei séta után a stresszhormon- és a vércukorszint is jelentősen mérséklődött. Illetve csökkent a pulzusszám is. Egy másik kutatás pedig arra is rávilágított, hogy az erdei séta után csökken az ember depressziós rátája. Plusz azok, akik erdőben töltődnek, kevésbé ellenségesek a másikkal.

Van még kutatás és pozitív eredmény…

A Nippon Medical School kísérletében azt találták, hogy azok a sejtek, amik segítenek egyebek mellett a rák elleni küzdelemben, az erdei séta után jóval aktívabbak. És nem csak közvetlenül az erdőfürdőzést követően. Ez a hatás még egy héttel a séta után is mérhető volt. 

Miből származik a gyógyító erő?

Egyebek mellett az úgynevezett fitoncidokból. Ami egy növények, bogarak által kibocsátott kémiai vegyület. De magának az erdő látványának is van hatása. A pulzusszám csökkenésben mindenképpen. 

Végül még egy kutatási eredmény: az erdei környezetben élő férfiak halálozási rátája 16 százalékkal alacsonyabb az átlagnál. 

Erdőfürdőzés Sárváron

Szóval nem kérdés, hogy az erdőfürdőzésre kell időt szakítani. Ha máskor nem, legalább a wellness pihenés alatt. Mondjuk akkor, amikor Sárváron vakációzunk. A fürdővárosban akár vezetett erdőfürdő sétákon is részt vehetünk.

Szerintünk érdemes kipróbálni.

Ha jelentkeznénk egy ilyen programra, azt a Tourinform Irodában tehetjük meg. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!