Ha élelmiszert vennél, vásárolj helyi termelőktől – a nyaralás alatt is!

A helyben előállított élelmiszert, annak összetevőit nem kell szállítani, így a transzportálás miatt keletkező szén-dioxid nem szennyezi a környezetet. Csak egy példa: egy gyümölcsjoghurt előállításához szükséges összetevők átlagosan 3 ezer 500 kilométert tesznek meg, mire termék lesz belőlük. Ez rengeteg. Rich Pirog amerikai kutató szerint a hagyományos élelmiszerterjesztési láncokon keresztül 5-17-szer annyi szén-dioxid termelődik, mint a helyi vagy regionális élelmiszer szállítás során. 

Csak egy átlagos reggelit nézve rengeteg, szállítással megtett kilométer generálódik. A hozzávalók nagyjából az Egyenlítő hosszúságának megfelelő utat tesznek meg, mire kész élelmiszerként az asztalunkra kerülnek.

Sokkal környezetbarátabb, ha helyi termelőtől vásárolunk.

Általában egyébként azt mondjuk helyinek, ami nem “utazik” többet 150 kilométernél. Persze az se mindegy, hogy mivel szállítják az adott élelmiszert. Vasúton tízszer akkora távolság alatt keletkezik ugyanannyi széndioxid-kibocsátás, mint a közúton történő szállítás esetében – olvasható a Tudatosvásárló.hu-n.

Számít továbbá, hogy hol termelik az adott élelmiszert. Spanyolországban például kevésbé környezetszennyező tevékenység paradicsomot termelni, mint Svédországban. Az se mindegy továbbá, hogy mennyire kell feldolgozni az élelmiszert. Minél több előállítási folyamaton megy át egy étel, annál több üvegházhatású gáz keletkezik.

Hozzá kell továbbá számolni a környezetre gyakorolt hatás mértékének megállapításához, hogy honnan származnak a műveléshez szükséges eszközök, kellékek. Szintén a Tudatosvásárló.hu oldalon olvasható, hogy az élelmiszer-előállítás során keletkező üvegházhatású gázok 83 százaléka már azelőtt a levegőbe kerül, hogy az áru elhagyná a mezőgazdasági termelőterületet…

Szóval nem csak a szállítás, hanem a termelés folyamatának környezetre gyakorolt hatása is sokat számít. Gondolj csak bele, mennyi minden szükséges az állattenyésztéshez! A szükséges takarmány előállításától a hús feldolgozásáig rengeteg részfolyamat megy végbe. Arról nem is beszélve, hogy a kérődző állatok az emésztésük során jelentős mennyiségű metánt és dinitrogén-oxidot bocsátanak ki. Ami megintcsak káros a környezetre.

Van tehát mit átgondolni, mielőtt megrendelünk egy ételt az étteremben, vagy nekiállunk otthon főzni.

Úgyhogy ha teheted, válassz helyit! Illetve fogyassz többségében zöldséget. Vagy ha húst kérsz, olyan forgalmazót, éttermet válassz, ahol a közelben lévő, fenntartható gazdaságból származó hús alapanyagból készítenek ételt.

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!