Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva – Közösen a fenntartható turizmusért

Nagyot léphet előre a zöldebb turizmus felé vezető úton Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat. A határmenti desztinációk együtt, szakértő partnercégek közreműködésével fejlesztenék környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá a szolgáltatáskínálatot. Ebben egy két éves, európai uniós, Szlovénia-Magyarország Interreg Program, a CROSSDEST segíthet.

Nemzetközi jó példákat hasznosítva, uniós standardok alapján jön létre egy szlovén-magyar határmenti “zöld” desztináció

Szlovéniában az összes vendégéjszaka 90 százaléka a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) által akkreditált Green Destinations rendszerben minősített desztinációkban realizálódik. Magyarországon ezzel szemben a fenntartható turizmus még gyerekcipőben jár, ami csökkenti a régió versenyképességét. A CROSSDEST projekt ezen szeretne segíteni oly módon, hogy szakmai támogatást nyújt a helyi szolgáltatók, attrakciók versenyképességet elősegítő nemzetközi minősítés megszerzésében. A projektnek azonban ez csak az egyik alappillére.

Célkitűzések és kimenetelek

A program egyik fő célja egy közös, határmenti “zöld” desztináció létrehozása. Ennek keretében Sárvár, Hévíz és Lendva megszerzi a Green Destinations minősítés minimum bronz fokozatát, Muraszombat pedig az ezüst fokozatot, és több, a fenntartható turizmushoz kapcsolódó pilot program indul, amiknek a tapasztalatait a résztvevők megosztják egymással. Emellett legalább 20 attrakció és 40 szolgáltató készül fel a Green Destinations nemzetközileg is elfogadott Good Travel Seal minősítésének megszerzésére, a szolgáltatókat és helyi termék előállítókat pedig kézikönyv segíti majd a határmenti termékfejlesztési programok hatékonyabbá tételében és az együttműködések fejlesztésében.

Létrejön továbbá egy egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer, ami a fenntarthatóságra irányul, és megfelel a nemzetközi standardoknak.

Ezenkívül egy – a projekt keretében fejlesztett – digitális platformmal folyamatosan monitorozzák az eredményeket, valamint mérik a desztinációk és a turisztikai szolgáltatások fenntarthatósági indexeit.

Ez a rendszer kommunikálni tud majd az Egységes Európai Turisztikai Adattér felé, ám a helyi igényekre épített módszertannal egyedülálló lesz Európában, így mondhatni: a projekt úttörő szerepet tölt be a fenntartható turizmus terén. Mindezek mellett a két éves periódus alatt szemléletformáló, forgalomélénkítő turisztikai kampányok is indulnak majd.

A CROSSDEST projekt révén tehát Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat komoly előrelépést tehet a fenntartható turizmus területén, amivel nemcsak növelik a versenyképességet, de példát is mutatnak más desztinációk számára.

A program résztvevői és partnerei

Az Európai Unió Szlovénia-Magyarország Interreg Programjának támogatásával megvalósuló projekt résztvevői:

  • Hévízi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Razvojni Center Murska Sobota
  • Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
  • Zavod za turizem in razvoj Lendava
  • Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace
  • Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!