Légy zöld a nyaralás alatt (is)! Vidd magaddal az otthoni környezettudatos szokásokat az utazásra is. Sokaknak ez már természetes, mások viszont úgy gondolják: „Most nyaralunk, kicsit elengedjük magunkat.” Ez érthető, de érdemes ma már ehhez másként közelíteni. Hogyan?
Ahogy korábban írtuk, az utazás ma már környezettudatos felelősséggel jár. Sok múlik az egyéneken. Ha a hozzáállásunk nem változik, a környezetkárosítás mérséklése terén sajnos nem számíthatunk túl sok jóra. De mit is jelent pontosan az otthoni zöld szokások integrálása a nyaralásba? Gondold végig, mit teszel otthon a fenntarthatóságért, és akalmazd azokat az utazásod során is! Apróságoknak tűnnek, de ha sokan így gondolkodnak, a hatás már jelentős lehet.
Szóval: szelektálod otthon a hulladékot? Figyelj erre a nyaralás alatt is! Ne dobj mindent egyben a szemétbe, válogasd szét a papírt, a műanyagot és az üveget. A hulladékot elhelyezheted a megfelelő gyűjtőbe, vagy a szállodai szobában is gondoskodhatsz a szelektív gyűjtésről.
Fontos a vízfogyasztás csökkentése is. Egy szálloda egy vendég napi ellátásához átlagosan 200 liter vizet használ el. Ez elképesztő mennyiség. Ahogy otthon, úgy a nyaralás alatt se állj percekig a zuhany alatt, és ne folyasd feleslegesen a vizet, például fogmosás közben.
A tudatos energiahasználat is lényeges. Tudjuk, klimatizált szobában pihenni kellemes, de sokszor hajlamosak vagyunk túlzásba esni. Fontold meg, hogy valóban szükséges-e a szoba nagymértékű lehűtése. Egy-két fok is sokat számít, ahogy az is, hogy mennyi ideig hagysz felkapcsolva egy lámpát. Apróság ez is, de ha sokan odafigyelnek, jelentősen csökkenthető a felesleges energiahasználat.
Gondoltál már arra, hogy ne kérj minden nap takarítást? Otthon se naponta tisztítod ki a lakást, és erre a nyaralás alatt sincs szükség. Ezzel kevesebb energiát, vizet és vegyszert használnak fel. A törölközőket se kell naponta mosni, nyugodtan használhatsz egyet az egész nyaralás alatt. Ahogy otthon se cserélsz törölközőt minden nap, úgy a szállodában se kell egyetlen használat után cseréltetni.
Végül az élelmiszer-pazarlás. Otthon általában prioritás, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukába. Erre a nyaralás alatt is érdemes figyelni. Csábító a svédasztal bősége, de ha túl sokat szedsz a tényérodra és nem fogyasztod el, az étel a szemetesben landol. Egy 4-5 csillagos hotel napi élelmiszer hulladéka akár 100-150 kilogramm is lehet, ami évente 40-50 tonnára rúg – derül ki az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet adataiból. Egy svédasztalos reggeli során a kidobott étel mennyisége elérheti a 25-30 százalékot is.
Mit tehetsz ez ellen?
Válassz tudatosan! A svédasztalos étkezés helyett rendelj étlapról, így kisebb a csábítás a túlfogyasztásra. Ha mégis a svédasztalt preferálnád, csak annyi ételt szedj magadnak, amennyit biztosan elfogyasztasz – akárcsak otthon.
Szóval, vidd magaddal a zöld szokásaidat a nyaralásra is! Nem jelent különösebb lemondást, de a hatás nagy lehet. A következő blogbejegyzésünkben további tippekkel jövünk.