Hús helyett fogyassz zöldséget!

Az állattenyésztés során keletkező üvegházhatású gázok mennyisége eléri az összes földi jármű, valamint a repülők és a rakéták által kibocsátott, környezetre káros gázok mértékét. Így ha nem eszel (annyi) húst, rengeteget teszel a környezetedért. 

A hús, a húsfogyasztás önmagában nem rossz dolog. Sőt, az egészségre nézve bizony hasznos. Csak az a gond, hogy az állattenyésztés nem éppen környezetbarát dolog. Ipari mennyiségben legalábbis ritka a fenntartható gazdaság.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett növényi húsalternatívák. 

No, de miért olyan káros az állattenyésztés a környezetre nézve?

A gazdálkodás során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége felér az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal.

De ez csak egy dolog. Ahogy arra az ENSZ környezetvédelmi programja az UNEP is felhívja a figyelmet: az állattenyésztés következtében rengeteg víz fogy, sok erdőt irtanak ki és számos faj tűnik el a terjeszkedés következtében…

Szóval nem kérdés, hogy az alternatív megoldásoké a jövő.

A növényi húsalternatívák előállítása sokkal környezetbarátabb. A Michigani Egyetem egyik felméréséből kiderült, hogy egy növényi hússal készült burger előállításához 99 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint egy hagyományos marhahúsos burger esetében. Plusz 93 százalékkal kevesebb földet és 46 százalékkal kisebb energiát igényel a növényi változat. Összességében a természetes húsalternatíva előállítása 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Eléggé meggyőző

Persze nem azt mondjuk, hogy teljesen hagyd el a húst. Inkább azt, hogy fogyassz kevesebbet. A zöldség legyen túlsúlyban. Illetve ha eszel is húst, inkább kisebb, fenntarthatóan működő gazdaságból származót fogyassz. A nyaralás alatt is a zöldségen legyen a hangsúly.

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!