Szinte kizárólag belföldi nyaralás jöhet számításba

A koronavírus-járvány utazási kedvre gyakorolt hatását vizsgálta a sárvári TDM

Amint lecseng a koronavírus-járvány, a többség azonnal elkezd utazást foglalni. Azok pedig, akik így gondolkodnak, szinte kivétel nélkül a belföldi nyaralást választják. Ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felmérésből, aminek a segítségével arra keresték a választ, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lesz a válsághelyzet utáni utazási kedvre.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője a két hét alatt beérkezett közel 700 válasz összesítését követően elmondta, hogy a kérdőívet kitöltők 53,4 százaléka kezd el azonnal utazást foglalni, amint bejelentették, hogy lecsengett a koronavírus-járvány. Vagyis a többség még a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére sem mondott le az utazási terveiről. Ez biztató – jegyezte meg a turisztikai szakember. Hozzátéve: a meglévő foglalások 48,8 százalékát ugyan lemondták az utazók, de ez a meglátása szerint inkább csak egyfajta óvatosságnak tekinthető, mint az idei utazásról való teljes lemondásnak. Haller Ferenc szerint a kutatásuk során kapott válaszok arra engednek következtetni, hogy a foglalásukat törlők jelentős része nagy valószínűséggel a járvány után újra foglal majd utazást. Biztató továbbá, hogy a válaszadók 47 százaléka a lemondás helyett inkább a későbbi időpontra történő átfoglalást választotta.

A beérkezett válaszok alapján egyértelműen látszik az is, hogy a koronavírus-járványt követően külföldre csak kevesen terveznek utazást. A hazai turisztikai szolgáltatóknak talán egy kis bizakodásra adhat okot, hogy 89,7 százalék itthoni kikapcsolódásban gondolkodik. Az akciókkal viszont nagyon úgy fest, hogy semmire sem mennek a szállodák. A kapott válaszok szerint a kérdőívet kitöltők még egy komolyabb kedvezmény esetén sem foglalnák le most a nyaralást. Inkább kivárnak. Csupán 9,9 százalék nyitott az akciókra – idézte fel a számokat Haller Ferenc. Kiegészítve mindezt azzal:

  • A vendégek óvatosságától függetlenül a szállásadóknak érdemes folyamatosan kommunikálniuk. A válaszadók majdnem 90 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy ha idén vége lesz a koronavírus-járványnak, foglal utazást. Vagyis a tervezgetés már elkezdődött, csak a lefoglalással várnak ki. Ami pedig a nyaralás szempontjából ideális szállások típusát illeti: nagyjából azonos százalékban oszlik meg a nagyobb szállodák, a pár szobás hotelek és az apartmanok aránya. Ebben nem lát átrendeződést Haller Ferenc. Ahogy a koronavírus-járvány utáni vakáció hosszát tekintve sem. A többség (65,2 százalék) 3-7 napra utazik, az 1-3 napos wellnesst a válaszadók nagyjából egyharmada (31,1 százalék) választja. 

A sárvári TDM ügyvezetője szerint a szállodáknak, a turisztikai szolgáltatóknak érdemes talán megfontolni, hogy a jövőben milyen programokat szerveznek majd az utazóknak. A válaszok alapján az látszik, hogy a többség (62,5 százalék) inkább a családiasabb eseményeket választaná – a résztvevők létszámát tekintve legalábbis. Igaz, majdnem 40 százalék szerint ha vége a járványnak, ugyanúgy részt vesz nagyszabású eseményeken, mint a koronavírus elterjedése előtt.

Érdekesség továbbá – és erre megintcsak érdemes felkészülni a szállasadóknak: az utazást tervezők 89,6 százaléka a koronavírus-járvány után is elvárja, hogy a szálláson rendelkezésre álljon kézfertőtlenítő, illetve még a korábbinál is alaposabb takarítást igényelnek.

Haller Ferenc meglátása szerint a több mint félezer válaszból az látszik, hogy bizakodhatnak a belföldi szállásadók. A felmérés eredményei adhatnak némi reményt, hogy az idei nyár a korábbiaknál is erősebb belföldi forgalmat hoz. Sárváron legalábbis erre készülnek, az egyes szállodák és a fürdő is felkészült arra, hogy a vírus lecsengését követően szinte azonnal újranyithassanak – zárta az összegzését a sárvári turisztikai szakember.

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!