Szomjoltáshoz válaszd a csapvizet! Töltsd bele a saját kulacsodba!

Legyen szó nyaralásról vagy a hétköznapokról, inni kell. Napi 2-3 liter folyadékot célszerű magunkhoz venni. Viszont nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. A környezet védelme szempontjából legalábbis sokat számít a tudatos fogyasztás.

Ha a cukros üdítők helyett ásványvizet iszunk, az remek dolog – az egészség számára is. Viszont nem biztos, hogy a legkörnyezettudatosabb megoldás. A víz palackozásához használt műanyag palack előállítása bizony sok esetben káros a környezetre. Főleg ha azt nem gyűjtjük szelektíven és nem hasznosítjuk újra. A műanyag palack ugyanis nagyjából fél évezred alatt bomlik csak le… De nem csak a végtermék az, ami szennyez. Ahogy a Greenpeace írja az oldalán: A műanyag már az előállítása, sőt az ehhez használt alapanyag kitermelése során káros hatással van mind a környezetre, mind pedig az emberi egészségre. Elég csak abba belegondolni, hogy a hagyományos műanyag alapanyaga a kőolaj. A műanyag legyártása légszennyezéssel jár, mely az előállító üzemek környékén élő közösségek egészségére rendkívül káros hatással van. De nem csak a PET-palack gyártás során keletkezik egészségre káros anyag. Ugyancsak a Greenpeace írja, hogy a műanyagokból káros anyagok oldódnak ki, amik az ital fogyasztása során a szervezetünkbe kerülnek. Ez sem hangzik túl jól.

Ami pedig még a környezetszennyezést illeti: meg kell említeni, hogy az üdítő, a víz szállítása során a légkörbe kerülő anyagok is károsítják a környezetet. De ami még ennél is nagyobb gond, hogy sokan még ma se gyűjtik szelektíven a hulladékot. Sőt, sok esetben csak simán eldobják a szemetet, köztük a PET-palackot. Ezzel pedig komolyan szennyezik a környezetet. 

Mit tehetünk mindezek ellen a nyaralás alatt – és persze otthon?

A legjobb megoldás, ha nem vásárolunk PET-palackos vizet, üdítőt. Fogyasszunk csapvizet. Illetve ezt a vizet saját, lehetőleg újrahasznosított anyagból készült palackban vigyük magunkkal. Amikor pedig szükséges, töltsük újra a kulacsot.

Cselekedjünk hasonlóan a szállodában, az étteremben is az étkezésekkor. Nem ciki csapvizet kérni. Amit pedig az üdítőn megspórolsz, azon vásárolj mondjuk valamilyen helyi élelmiszert. Mondjuk gyümölcsöt.  

A PET-palackot kerüld, amennyire csak lehet. Fogyassz a nyaralás alatt és otthon is csapvizet!

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!