Tegyél az élelmiszerpazarlás ellen! Csak annyi ételt vegyél a svédasztalról, amennyit valóban elfogyasztasz

Az el nem fogyaszott élelmiszert megsemmisítik, amivel számos, a környezetre káros gáz, egyebek mellett metán kerül a levegőbe. A kutatások szerint a klímaváltozás nagyban köszönhető az el nem fogyasztott élelmiszerek megsemmisítésének. Az Európai Unióban évente mintegy 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk. Ez rengeteg. Vagyis ha csak annyit veszünk magunk elé az éttermi étkezés során, amennyit tényleg megeszünk, azzal sokat tehetünk az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen.

Az optimalizált fogyasztással persze nem csak a hulladék mennyisége mérséklődik. Így az étel elkészítéséhez szükséges energiafelhasználás is csökken. Plusz kevesebb élelmiszert kell beszerezni, amivel közvetve ugyancsak tehermentesítjük a környezetet. A felesleges fogyasztás visszaszorításával kisebb lesz az alapanyagszükséglet, ezzel a szállítás mennyisége is csökken.

Arról nem is beszélve, hogy így a pazarlás ellen is teszel.

Persze nem csak az étel, hanem az ital tudatos fogyasztása is fontos lenne. Ha meg tudod állni, hogy ne igyál palackozott italt, az remek dolog. Ezek helyett fogyassz csapvizet. Ha egy kicsit ízesítenéd, facsarj bele mondjuk egy kis citromot. Amennyiben képes vagy mellőzni a dobozos és palackos italokat, a keletkező hulladék mennyiségét is jelentősen tudod mérsékelni.

Tedd ezt (is) meg! Tudjuk, nagy a kísértés, hogy mindenből kicsit többet fogyasszunk. De ha a kelleténél többet eszel, azzal a hulladék mennyisége is több lesz. Így van ez a felvágottaknál, az italoknál, a vajnál… sorolhatnánk. Ha egy kis pluszt vinnél még be a reggelihez, az legyen inkább gyümölcs. Ne extra joghurt vagy felvágott.

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!