Válassz olyan szállodát, ahol megújuló energiát használnak!

Ha zöld energiát használó szállodában foglalsz szállást, hozzájárulsz az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Mivel a globális felmelegedést nagyrészt az óriási mennyiségű energiatermelés és felhasználás okozza, szükség van arra, hogy a nyaralás alatt is tudatosan dönts. Válassz olyan szállodát, ahol magas arányban használnak napenergiát a működéshez! 

Arról, hogy egy szállodában használnak-e megújuló energiát vagy sem, az üzemeltetők jellemzően informálják a vendégeket a honlapjukon. Sőt, egyes szállásfoglaló felületeken is feltüntetik már, hogy egy hotel mennyire zöld. A Booking.com oldalán található például egy olyan szekció, ahol azt részletezik, hogy a szálloda milyen lépéseket tesz a fenntartható működésért. Ha egy szálloda megújuló energiát használ a mindennapi működéshez, arról nagy valószínűséggel olvashatunk itt.

De miért olyan fontos, hogy egy szálloda ezen a téren is zöld legyen?

Leginkább azért, mert egy hotel rengeteg energiát használ. Ha pedig ennek az energiának csak a töredéke származik megújuló energiaforrásból, már jelentősen csökken az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának a mennyisége. Már az is óriási segítség a Földnek, ha a fürdéshez szükséges melegvizet hőszivattyús rendszer segítségével állítják elő egy szállodában, vagy bizonyos százalékban napelem termeli meg a szükséges elektromos áramot.

Szükség van a zöld gondolkodásra!

Míg Magyarországon 2013-ban 16,3 százalékot tett ki a megújulók aránya (nem csak az elektromos áram), addig 2019-ben már csak 12,6 százalékot. Vagyis nem hogy javult volna a helyzet, hanem jelentősen romlott… 

Csak összehasonlításként Ausztriában majdnem 80 százalék, Svédországban 71 százalék, Dániában 65 százalék volt 2019-ben a megújuló arány. De ami ennél is komolyabb eredmény: Norvégiában és Izlandon 100 százaléknál is többet termelnek. Vagyis magasabb a megújuló forrásból származó energia aránya, mint amennyit fel tudnának használni – derült ki az Eurostat adataiból.

Magyarország tehát nem teljesít túl jól ezen a téren. Egészen konkrétan az Európai Unió országai közül hátulról a másodikak vagyunk a sorban.

Az EU-s átlag egyébként 34 százalék.

Szóval van hova fejlődni. Vagyis ha teheted, te is válassz olyan szállodát, ahol megújuló energiát használnak! Így te is hozzájárulsz ahhoz, hogy az arányok egy kicsit javuljanak, és ha a norvég szinthez nem is, de legalább az EU-s átlaghoz közelítsünk valamennyire.

Nézz körül a sárvári szállások között és válassz olyat, ahol hozzád hasonlóan fontosnak tartják a környezet védelmét. 

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!