Celldömölk

A hangulatos kisváros története szorosan összekapcsolódik a celli kegyszoborral, amely a kiscelli városrész szakrális emlékei közül is kiemelkedő Szűz Mária római katolikus plébániatemplom kincse.

Celldömölk Sárvártól mindössze 21 kilométerre található. Így ha hosszabb időre jössz hozzánk wellness pihenésre vagy nyaralni, látogass el ebbe a városba is. Valamint annak határába. Ugyanis nem csak a város, hanem a Ság-hegy is megér egy kirándulást. Ritkán van ugyanis lehetősége az embernek egy egykor működő vulkán kráterében sétálni. És ha már itt jársz, a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontba is térj be. Ismerd meg egyebek mellett azt, hogyan működött még vulkánként a Ság-hegy. Már maga az épület is egyedülálló, de az interaktív kiállításokon végighaladva tényleg élmény itt kikapcsolódni. A hegy lábánál található egy wellness fürdő. A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő szintén remek hely a feltöltődésre. A városban számos látnivaló található. Például az új városháza, a Bencés Kolostor épülete, a Szentháromság-szobor, a Mária-kút, valamint a római katolikus templom.

Persze ez nem minden, mutatjuk felsorolva is, mi mindent érdemes megtekintened, ha Sárvárról Celldömölkre kirándulnál.

A Celldömölkhöz közeli településeken is bőven van látnivaló

  • Alsósági Szent Miklós Római Katolikus Plébániatemplom
  • Izsákfai Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom
  • Pannónia – Ring, Ostffyasszonyfa
  • Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye
  • Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház
  • Iszkáz – Nagy László Emlékház

Még többet szeretnél megtudni Celldömölkről?

A hangulatos kisváros története szorosan összekapcsolódik a celli kegyszoborral, amely a kiscelli városrész szakrális emlékei közül is kiemelkedő Szűz Mária római katolikus plébániatemplom kincse.

A templomot a 18. század közepén, a korra jellemzően barokk stílusban építették, Koptik Odó apát vezetésével. A tekintélyes méretű épület latin kereszt alaprajzú, 50 m hosszú és 11 m széles. A nyugati homlokzat 40 méter magas tornyai közti ívmezőben, a bejárat felett Szent Anna fából faragott szobra, a főpárkány felett üvegmozaik kép (Falka József, 1948), felette Szűz Mária monogramja látható. Mellette Szent Benedeket ábrázoló mozaikszerű üvegfestmények láthatók. 

A gazdag barokk templombelső éke a díszes főoltár, amelyet egy kápolnaszerű helyiségben helyezték el, felette látható a csodatevő, felöltöztetett kegyszobor (Boldogságos Szűz Mária a kis Jézussal). A kápolna mögött található a Szent István oltár, valamint az épület hátsó részében alakították ki a két helyiségből álló sekrestyét (a második a gyóntató helyiség funkcióját is ellátja), felettük pedig kincstárat (a felajánlott kegytárgyak elhelyezésére szolgáló termet). A templom jelenlegi orgonáját 1914-ben kapta, de mestere (Mauracher, Salzburg) 1876-ban a pannonhalmi bazilika számára készítette. 

A kegytemplomtól délre elhelyezkedő kolostor épületének alapjait 1760-ban rakták le. Az U alaprajzú épületet eredetileg négyszögűnek tervezték és 1763 őszén tették fel ünnepélyes körülmények között homlokzatára az aranyozott kettős keresztet. A déli homlokzaton egy napóra látható. Az egykori klastrom 2010 szeptemberében került vissza a bencések tulajdonába. A templom mögött található barokk építménnyel, a Kálváriával együtt a település szakrális központja. Felépítése Liptay János ezredesnek köszönhető, aki nyugalomba vonulásakor itt telepedett le.

Az épületekhez kapcsolható a tőlük délre fekvő tér közepén álló Szentháromság-szobor. A felirata szerint Joachim József és Niederreiter Ferdinánd városbírók működésének köszönhetően. A névadó szoborcsoport alatti posztamensen Remete Szent Pál, Szent István, Szent János és Szent Flórián alakjai láthatók 
A Hollósy téren, a Bencés Kolostor mellett és a Kegytemplommal szemben található a Mária-kút. Celldömölk a Közép-Európán átívelő zarándokút, a Mária út fontos állomása. Mozdony skanzen – A celldömölki vasútállomáson három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg az ide látogató érdeklődők. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.

Ha Sárvárról Celldömölkre kirándulnál, ezek a webcímek segíthetnek feltérképezni az aktuális programokat és ahol van, a jegyárakat.

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!