Szombathely

Ha Sárváron jársz és hosszabb időt töltesz nálunk, a vasi megyeszékhelyre is látogass el! Szombathely csupán 26 kilométerre található tőlünk.

Odáig eljutni a leggyorsabban a 86-os gyorsforgalmi úton tudsz, gyakorlatilag negyed órás az út Szombathelyig. Itt célszerű körbenézni a fő téren, ellátogatni Magyarország harmadik legnagyobb templomába, a romkertbe, a csónakázó tóhoz és a Kámoni arborétumba is. Csak, hogy a legnépszerűbb kirándulási célpontokat említsük. Ugyanakkor célszerű megnézni azt is, hogy nincs-e véletlenül valamilyen rendezvény a városban. Hiszen viszonylag sűrűn tartanak itt koncerteket, kiállításokat. Nyáron pedig több napos fesztiválokat. 

De nézzük egy kicsit részletesebben a szombathelyi lehetőségeket! Kezdjük egy kis történelmi bevezetővel.

Szombathely városát Claudius Császár Savaria néven 2000 évvel ezelőtt alapította, így Magyarország legrégibb alapítású városának számít. A város római korig visszanyúló gazdag történelmi kultúrával, jelentős vallási örökséggel és páratlan természeti értékekkel rendelkezik. Híres nevezetességek közé tartozik a Főt tér, Székesegyház, Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Romkert és a Kámoni Arborétum.

Fő tér: A város jellegzetes alakot formáló Fő tere már a 13. században, hasonló formában, azaz háromszög alakban terebélyesedett el, akkor még a város falain kívül. A Fő tér lett Szombathely szellemi és kulturális központja, valamint mindenki kedvelt találkahelye.

Székesegyház: Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon Magyarország harmadik legnagyobb templomát, amely Hefele Menyhért fő műve.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház: Szombathely egyik legfontosabb ókori építészeti emléke. Napjainkban az „Isis savariai otthona” című állandó vallástörténeti kiállítás, valamint az Iseumi Szabadtéri Játékok otthona.

Járdányi Paulovics István Romkert: Az ókori Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tárja a látogatók elé: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius szentély, továbbá műhelyek, fazekas kemencék, római útmaradványok, mozaik felületek és a vár.

Kámoni Arborétum: A 27 ha-os Kámoni Arborétum Pannónia legszebb gyűjteményes kertje. Az örökzöldek és fenyők mellett a látogatók kedvencei a több ezer csodálatosan virágzó rododendron, a gazdag magnólia- és japánjuhar gyűjtemény, valamint a 120 éves, óriás famatuzsálemek. 5 km hosszú sétaút, különlegesen kialakított tórendszer, padok és asztalok szolgálják a kényelmes és élménydús időtöltést.
Minden évszakban különleges programkínálattal várja a látogatókat Szombathely városa.

Szent György Napi Vásár (április): Minden évben megrendezésre kerül a Szent György napi vásár, melynek a Vasi Skanzen ad otthont. 

Herényi Virágút (április): Herényben minden tavasszal egy hétvége a virágok szépsége előtti tisztelgésé, ilyenkor „Virágút” nyílik Herény utcáin.

Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál (június): Évről évre sárkányok szállnak harcba Szombathely zöld szívében, a Csónakázó tavon. Lángnyelvek helyett többtucat lapát csap össze és szántja fel a tó egyébként csendesen megfeszülő víztükrét. Csapatépítés és verseny ez a javából, mely legénységenként 22 fő elszánt versenyző / 20 fő lapátos, 1 fő dobos és 1 fő kormányos /kitartását, erejét és összhangját teszi próbára. A sárkányőrület minden évben eléri Szombathely városát, mely izgalmas, egyben színes látnivalót biztosít az érdeklődők számára.

Iseumi Szabadtéri játékok (július, augusztus): A 2000 éves Isis szentély közel 50 éve ad otthont a szabadtéri operajátszásnak Szombathelyen. A szombathelyi Iseum egyedülálló értékű atmoszférával rendelkezik, amely kiváló alapot jelent a kimagasló színvonalú szabadtéri előadások megrendezésének.

Savaria Történelmi Karnevál (augusztus): A gazdag történelmi múlt adta az ötletet, hogy a város krónikájának kiemelkedő mozzanatait korhű jelmezekben és díszletek között mutassa be a rangos fesztivál. A belváros karneváli helyszínein a többnapos rendezvény során színes programok várják a városba látogatókat.

Szent Márton Ünnep (november): Szent Márton kultusza egyre erősebb Szombathelyen, ennek jegyében egyházi megemlékezések, lampionos felvonulás, táncházak, koncertek, kiállítások, előadások várják az érdeklődőket. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket. November első hétvégéjén Szent Márton-napi nagyvásárral kezdődik a Szent Márton Hét.

Advent (december): Az Advent Szombathelyen 4 hetes programsorozatnak a szombathelyi Fő tér ad otthont. Részt vehetünk a gyertyagyújtáson, és az ahhoz kapcsolódó vallási rituálékon. Az adventi kirakodóvásár várja mindazokat, akik a karácsonyi ajándékokat egy hangulatos környezetben szeretnék beszerezni.

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!