Nádasdy Ferenc Múzeum

Ennyi látnivaló egy helyen…

Ne csak kívülről nézd meg városunk jelképévé vált Nádasdy-várat! A wellness mellett áldozz időt a múzemum kincseinek megismerésére is. Lépj be az időtlen titkok kapuján! Megéri.

A Nádasdy Ferenc Múzeum nyitva tartás és elérhetőségei

Szeptember – Június
Kedd – vasárnap: 09:00 – 17:00

Hétfőn: zárva


Július – Augusztus
Kedd – vasárnap: 09:00 – 17:00
Hétfőn: zárva

Elérhetőség:

Cím: 9600 Sárvár, Várkerület 1. (Nádasdy-vár)
Telefon: 06 95/320-158
Email: info@nadasdymuzeum.hu 
Web: www.nadasdymuzeum.hu

Keresd a Sárvár.hu-n a szív ikont, és add hozzá a kedvencekhez a praktikusnak talált információkat! A böngésződ az így létrehozott gyűjteményt megjegyzi, de e-mailben is továbbíthatod azt magadnak. A saját gyűjteményedet a jobb felső sarokban lévő szív ikon alatt találod.

Nádasdy – vár

A sárvári Nádasdy-vár Magyarország azon műemlékei közé tartozik, amely teljes épségben vészelte át az évszázadok viharait. Magyarország meghatározó történeti családjának, a Nádasdyaknak másfél évszázados sárvári birtoklása idején történt a reneszánsz és a barokk művészeti stílus váltása. Míg az udvarban reneszánsz árkádsor tekinthető meg, addig a díszterem és szomszédos szalonok barokk stílusúak. A 19. század elején a modenai Estei-család a klasszicizmus jegyében újíttatta fel az épületet. A vár utolsó birokosai, a bajor Wittelsbach-dinasztia királyi hercegei 1945-ig töltötték itt idejüket. A vár épületében 1300 négyzetméteren több mint fél évszázada várja vendégeit állandó és időszaki kiállításaival a Nádasdy Ferenc Múzeum.

Ha a vár teljes történetére is kíváncsi lennél, a Sárvár.hu oldalon elolvashatod ezt is. Ehhez ide kell kattintanod. Viszont ha a múzeum “kincseiről” tájékozódnál, olvasd tovább a bejegyzést.

szterem

A vár és a múzeum legszebb terme a Nádasdy III. Ferenc által építtetett díszterem. Az 1653-ban elkészült mennyezeti freskók a törökellenes háborúk hősének, Nádasdy II. Ferencnek, a híres „fekete bégnek” 1591 és 1602 között vívott csatáit ábrázolják. 1769-ben a vár tulajdonosa, Szily Ádám a díszterem oldalfalaira barokk stílusban Ótestamentumi jeleneteket festetett Dorffmaister István festővel. A falfestmények többek között Dávid és Góliát, Sámson és Delila, Judit és Holofernész történetét dolgozzák fel. A díszterem 17. századi, márványberakásokkal, aranyozásokkal díszített, két oldalszárnyú kabinetszekrényét a múzeum az Ocskay-családtól vásárolta.

Iparművészeti kiállítás

A múzeum iparművészeti gyűjteménye is sokrétű. A szalonok berendezései évszázadok bútorművészetét mutatják be. A Wittelsbachok várban elrejtett kincse, ezüst étkészletei és festett porcelánjai a múzeum kedvelt látnivalói. A történeti üvegeket bemutató tárlat míves, metszett, festett üvegtárgyai között csodálható meg Ferenc József kézmosó tálkája, II. Miklós cár söröspohara, illetve a Rippl-Rónai József tervezte likőröspohár is.

Huszártörténeti kiállítás

A gyűjtemény Európa egyetlen látogatható önálló huszár-kiállítása. Látogatóink megismerkedhetnek a „legmagyarabb” fegyvernem kialakulásával, évszázadokon keresztül húzódó történelmével. A tárlókban 16-20. századi fegyverek, használati tárgyak, ruhák, festmények és fényképek láthatók. A tárgyi emlékek közül a leggazdagabb egység a dualizmus korától a második világháborúig terjedő időszakot fogja át. Itt kapott helyet az a Sárvári Lajos által adományozott szablyagyűjtemény is, amely a 17. és 20. század közötti korok remekmívű fegyvereit mutatja be.

Carta Hungarica

A térképtörténeti kiállítás 16-18. századi eredeti térképmetszetek. Magyarországot és környékét ábrázolják. Az ókori csillagász, Ptolemaiosz 1520-as években kinyomtatott Pannónia térképe mellett megtekinthetők jelentős magyar és európai térképészek metszetei is. Érdemes megfigyelni, ahogy a kartográfia fejlődésével egyre tökéletesebbé válnak az irányok, határvonalak, domborzati ábrázolások. Minden egyes térkép különálló művészeti alkotás is.

Ugye Te is kedvet kaptál, hogy felfedezd azt a rengeteg “kincset”, amit a Nádasdy Ferenc Múzeumban állítottak ki?

Ha így van és esetleg még bennfentes információkra is kíváncsi lennél, ajánljuk figyelmedbe a múzeum Facebook oldalát is.

No meg a múzeum weboldalát, ahol a jegyárak és a nyitva tartással kapcsolatos információk mellett egy blogot is olvashatsz. Ugyanakkor az aktuális programokról is tájékozódhatsz, de ezt itt, a Sárvár.hu-n, az események aloldalán is megteheted.

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!