Navigáció

Zöld-élmények

A sárvári arborétum egy olyan hely, ahol a fák energiái garantáltan feltöltenek

A Sárvári Arborétum Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye, Vas megye arborétumai közül a legelső írásos emlékek Sárváron fedezhetők fel. A mai arborétum elődjét 1546-ban alapították, gyümölcsös és zöldségeskertként.

A kertészkedés egészen 1671-ig virágzott, amikoris III. Nádasdy Ferencet, az akkori országbírót a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért lefejezték és birtokait elkobozták. Ezzel a híres kertészet tönkrement, de néhány gyümölcsfa és közé keveredett tölgy megőrizte a kezdetek emlékét.

1803-ban került a várkert ismét értő kezekbe. Habsburg Ferdinánd estei-modenai főherceg vette meg a várat a hozzá tartozó területekkel együtt. Nehéz és szép feladat volt a semmivé vált régi kertet újra teremteni annak alapjain. Egy részébe újra gyümölcsöst telepítettek, a többi területen pedig lassan kialakult az angol stílusú park, megtartva az öreg tölgyeket és régi fákat. Az első ültetésből (1812) származnak azok a platánok, amelyek törzsátmérője ma meghaladja a három métert. A kor divatjának megfelelően tiszafát, japánakácot és hársat ültettek túlnyomóan. A park növényeinek kedvező klímát biztosíthatott a területet átszelő Gyöngyös-patak, a halastó az állandó talajvízszintet is tartotta. 

Kiváló program itt kirándulni. A több száz éves növények között sétálni, a fák lombjai alatt megpihenni és egy padra leülve relaxálni felemelő érzés.

Örökléssel 1868-ban Lajos bajor királyi herceg tulajdona lett a kert (és természetesen a vár), aki magával hozta a híres bajorországi erdőgazdálkodás gondolatait és tapasztalatait. A városkörnyéki rossz legelőerdőket hosszú, kitartó munkával alakíttatta át magával hozott erdész szakembereivel. Munkájuknak köszönhetően a Sárvár környéki erdők mára országos hírűek. Szakemberei nagy gondot fordítottak a várpark szépítésére is. Scherg Károly 1932-ben az Erdészeti Lapokban megjelenő írásában 123 fa- és cserjefajt sorolt fel. 

Ne lepődj meg, ha a sárvári arborétumban fákat ölelgető turistákkal találkozol. Itt ugyanis valamiért sokkal erősebb a fák gyógyító energiája, mint máshol.

Ezt pedig sokan ki is használják. Szóval Sárváron nem csak a gyógyvíz, hanem a növények is komoly gyógyító erővel bírnak. A fa ölelésének technikájáról és lényegéről egyébként a blogunkban írtunk részleteket. Ha kíváncsi vagy erre, ide kattints.

A II. világháborúban komolyabb károk nem keletkeztek az arborétumban. A helyi erdőgazdaság vette át a kezelését, elvégezte a legfontosabb helyreállítási munkákat, amelynek eredményeképpen 1952-ben az Országos Természetvédelmi Tanács védelem alá helyezte. 1953-tól az Erdészeti Tudományos Intézetet bízták meg az akkor már jelentékeny arborétum kezelési és fejlesztési munkáinak végzésére. Bánó István és Retkes József szaktanácsai alapján Dr. Kopecky Ferenc kezdte el a munkát, és ennek eredményeképpen már 1967-ben megkétszereződött a taxonok száma. Munkáját utódai hasonló színvonalon folytatták. Az arborétumban jelenleg 300 fa- és cserjefaj, -fajta található.

Az utóbbi időben számos, Sárvárra érkező vendég itt kezdi a napot. Nordic walking botot ragadnak és átmozgatják az izmaikat még a gyógyfürdőzés előtt.

De nem csak profi “sétálókat” látni. Sokan veszik igénybe helyi nordic walking oktatók segítségét. A Danubius Hotelben, a park mellett található szállodában van erre lehetőség.

Az arborétum növényanyagát és tájképét tekintve alapvetően két részre osztható. Az egyik, az egykori ártéri keményfás ligeterdő maradvány, amely ma a város közepén ad képet az urbanizáció előtti állapotokról. Itt 400 éves ősi kocsányos tölgyek, magas kőrisek és szálanként megmaradt, de jobbára csak fiatalabb mezei szil példányok uralják a területet, körülölelve a mintegy hektáros halastavat, a ligeterdők megszokott elegyfajaival és cserjefajaival. 

Az arborétum másik része a hagyományos értelemben vett arborétum, ahol a 200 évvel ezelőtt megkezdett angolpark alapjain alakult ki a mai összkép. Az arborétum talán legnagyobb értékét minden bizonnyal ezek az évszázados példányok képezik. A tájképet a legidősebb, mintegy 200 éves platánok, fekete fenyők, tiszafák, japán akácok, vasfák és egy hatalamas egylevelű magaskőris (Fraxinus excelsior Diversifolia) uralják. A későbbi telepítések közül a 100-130 éves liliomfák (Magnolia denudata, M. hypoleuca, M. kobus, M. liliiflora Nigra, M. tripetala) hívják leginkább magukra a figyelmet, de sokféle rododendron és azálea faj élvezi a savanyú öntéstalaj nyújtotta ideális termőhelyi feltételeket. 

A sárvári arborétumba sajnos nem ingyenes a belépés. Viszont a jegy ára jelképes. A jelenlegi fenntartó, az ERTI honlapján írják az aktuális díjakat, ami jelenleg egy felnőttnek 250 forint. A nyugdíjas, gyermek és diák belépő a sárvári arborétumba 150 forintba kerül. Viszont bérlet is vásárolható. Erről részletek itt.

Felhívnánk továbbá arra is a figyelmeteket, hogy az arborétum közvetlen szomszédságában lévő szállodákban szobát foglalóknak nem kell belépőt fizetni. Valamint számos más szálloda szezonális csomagjában is szerepel az ingyenes arborétumi belépés lehetősége.

A sárvári csónakázó tó télen-nyáron kínál lehetőséget a kikapcsolódásra

A termálfürdőhöz közel, 9 hektárnyi vízfelületű, négy részből álló tórendszer található. Ahol nyáron csónakázni, télen korcsolyázni és fakutyázni is lehet.

A tórendszer szinte teljes egészében körbejárható, az öt szigetet öt híd köti össze és teszi igazán hangulatossá.

A hozzánk érkező turisták szívesen csónakáznak itt a nyári estéken, a sportosabb vendégek pedig reggelente általában itt futnak. De nem csak aktív időtöltésre alkalmas a csónakázó tó és környéket. Relaxálni, a vízi madarakat megfigyelni és horgászni is lehet itt.  Télen pedig korcsolyázni várjuk ide a vendégeket.

Nyáron csónakázás, vízibiciklizés: 
Mészáros Tibor tel.: 70/365-1833

Április 15 – Június 15.

Hétfő – Szombat
15:00 – 18:00

Vasárnap
10:00 – 12:00 és 15:00 – 18:00

Június 16 – Augusztus 31. 

Hétfő – Szombat
16:00 – 20:00

Vasárnap
10:00 – 12:00 és 16:00 – 20:00

Szeptember 1 – Október 15.

Hétfő – Szombat
15:00 – 18:00

Vasárnap
10:00 – 12:00 és 15:00 – 18:0

Csónak és vizibicikli bérlés: 

Fél óra: 1500 Ft
1 óra: 2100 Ft

Motoros kishajó bérlés:

Fél óra: 2400 Ft
1 óra: 3600 Ft

Sárvár kártyával rendelkezőknek 33% kedvezmény!

Hírlevél

Iratkozz fel, ha a “titkos” tippekre is kíváncsi vagy!